Gebouwautomatisering voor organisaties

Gebouwautomatisering wil zeggen dat je alle systemen in een gebouw automatiseert, integreert en centraal kunt bedienen. Zo verhoog je als organisatie je efficiëntie, verlaag je je bedrijfskosten, verbeter je de veiligheid en – last but not least – creëer je een comfortabelere werkomgeving voor je medewerkers.

Voorbeelden van systemen die je kunt integreren binnen je gebouwautomatisering zijn bijvoorbeeld:

  • HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning)
  • Verlichting
  • Beveiliging (zoals videobewaking, toegangscontrole en bewegingssensors)
  • Brandbeveiliging
  • Energiebeheer

Huisautomatisering
voor particulieren

Via huisautomatisering (ook wel ‘domotica’ genoemd) kun je apparaten en systemen in je huis automatiseren en centraal bedienen, vaak via een smartphone, tablet of touchscreen aan de muur. Omdat je aspecten zoals verlichting, temperatuur en het muziekvolume naar wens kunt aanpassen, verhoog je het comfort in je huis. Bovendien kun je de veiligheid van je huis verbeteren én energie besparen door slimme programmeringen.

Onder meer de volgende apparaten en systemen kunnen onderdeel zijn van je huisautomatisering:

Carousel Image Text

Op maat
programmeren

Los van de elektrotechnische installatie, vraagt zowel gebouw- als huisautomatisering om een goede programmering. KSO heeft voor deze programmering een eigen serviceteam, dat gebruikmaakt van de volgende technologieën:

NIKO Home Control

Niko Home Control is een home automation systeem dat bedoeld is om het comfort, de veiligheid en de energie-efficiëntie in je woning te verbeteren. Het systeem is grotendeels vergelijkbaar met Busch-free@home, al zijn er wat verschillen op het gebied van bijvoorbeeld de gebruikersinterface en mogelijke integraties.

Busch-free@home voor smart homes

Busch-free@home is een systeem voor slimme huisbesturing, waarmee je al je reguliere smart home-apparaten kunt integreren en bedienen. De apparaten kun je besturen via normale schakelaars, speciale touchscreen-schermen aan de muur voor bediening van je hele smart home én de Busch-free@home-app voor smartphones en tablets.

Slimme
programmeringen

Hét grote voordeel van gebouw- en huisautomatisering: je kunt je systemen en apparaten programmeren. Dat kan op individueel niveau, denk aan een slimme thermostaat met op maat gemaakte programma’s voor week- en weekenddagen. Maar je kunt ook complexere programmeringen laten maken, zoals:

Kom je thuis, dan betreed je een geofence waardoor automatisch je garagedeur opent, de lichten aangaan en de verwarming hoger wordt gezet.

In utiliteitsgebouwen kun je het energieverbruik optimaliseren door de systemen aan te passen op basis van de actuele bezettingsgraad, het weer en het tijdstip van de dag. Denk aan het uitschakelen van niet-essentiële verlichting en HVAC-systemen buiten kantooruren of als er geen mensen in een bepaalde zone zijn.

Via gebouwautomatisering kun je de veiligheid en toegangscontrole verbeteren. Integreer je bijvoorbeeld de verlichting, inbraakbeveiliging en videobewaking? Dan kun je instellen dat wanneer een persoon het gebouw betreedt, de verlichting in de relevante gebieden automatisch aangaat én dat de videobewaking begint met opnemen.

KSO: Van ontwerP
tot terugkomdag

Het realiseren van hoogstaande huisautomatisering of gebouwautomatisering vergt een nauwgezet en uitgebreid traject. Vaak doorlopen wij daarbij de volgende stappen:

Carousel Image Text